Tuesday, December 13, 2011

Wave of love.

Sebelum korang baca apa yang aku nak tulis, meh kita sama² cakap pergh perghh perghhhhh.


Epic gila tajuk post aku. Wave of love. Hahahahahaha.


Beberapa hari lepas, kawan aku call. Cakap punya cakap, dia pun tanya.


"Weh, ko dah tengok Ombak Rindu?"
"Blom. Best ke G(bukan nama sebenar)?"
"Sedih wehh."
"Habes ko nanges ah?" Aku tanya sambil giggle.
"Aii ko ni. Aii aii aii. Ingat aku jambu ke nak nanges²?"
"Hahahahahahhahaha. Mana nak tau kan."
"Ko ni start da. Takde la sampai nak nanges."


And the conversation goes on and on.


p/s: Aku yang bewarna biru.


Gambar sekadar hiasan.


Nampaknya dah ramai yang tengok Ombak Rindu ni. Aku sampai harini tak tengok lagi. Aku bercadang nak download je. Tak pun copy je dekat kawan. Mesti ada yang donlod nanti. Hehehe


Cakap pasal movie ni, mesti ada antara korang yang anti movie Melayu. Aku ada sorang classmate. Dia memang tak tengok cite Melayu. Dia kata kalau dia tengok pon mesti tak habes. Hmm.


Biasanya lelaki ah yang macam ni. Kenapa eh? Sebab jalan cerita yang cliche dan kita boleh baca pengahabisannya? Macam tu eh?


Aku pun sebenarnya tak click sangat ngan cite Melayu. Tapi depends jugak. Bukan semua macam tu oh. Ada je yang best.


Contohnya Nur Kasih The Movie. Ada ke antara korang yang tak tengok lagi? You better watch peeps. Banyak pengajaran wa cakap lu. Pebenda cakap wa lu macam ni Mai? zzz


Ini juga sekadar hiasan.

Sebenarnya kan, aku layan je semua genre movie. Aku on je. As long as cite tu beneficial. Means aku dapat values after tengok cite tuh. Takde la lepas tengok tak rasa effect apa². 

Antara contoh movie yang mana bagi aku korang patot tengok adalah:
  • 3 idiots
  • Taare Zameen Par
  • My Dog Skip
  • I Not Stupid
  • Karak

Bagi aku kan, movie yang baik adalah movie yang dapat bagi value yang baik kepada penonton. Semua cerita yang aku list kat atas tuh bagi aku semua ada value. I mean values.

Fine la, mungkin yang dah tengok Karak akan cakap, "WTH, tak best langsong Karak. Macam bodoh je hantu. Tak takut langsung. Ewww."

Okay memang la, tak takut pun cite tu. Tapi korang tengok main message dia. Korang tak rasa bermakna ke? Yang kita bukan saje kene hafal ayat Quran tapi kita jugak mesti tau makna. Supaya kita tau apa yang kita baca. 

Yang lain-lain pon macam tu jugak. Nak tau tengok la sendiri.

Oh ni antara movie yang aku recommend jangan tengok. Tak berbaloi.
  • Sekali lagi.
  • 321 Cinta.
  • Bini-biniku Gangster

Serios mengarot. Takde value. Ke aku yang tak prasan?

p/s: Boleh suggest kat aku movie apa yang korang rasa aku patot tengok? Thanks.


Bui-bui.



8 comments:

NZ Diaz said...

aku tak suka tengok hindustan. tah pape. haha citer melayu pun samma. tension aku tengok. aku rasa semua movie yang kau listkan aku belum tengok(dan faham). haha

baik layang planet of the apes yang baru tu. sedih, dah habis tengok terbayang-bayang. :P

Maicher said...

haha. another pembenci cerita melayu. oh lupa nak cakap kat atas, ayah aku pun sama.

whats wrong with u guyss? :ppp

hindustan ni lain Zaid. takdenya nak love awww aww tuh. ni yang berbentuk ilmiah. banyak value kot. erk aku overr eh?

oh thanks for recommending btw. :)

Nurul Iman Rosman said...

3 idiots lah paling terbaik!

boleh menginsafkan jugak tengok movie tu. hehe ;)

Maicher said...

kak iman suggest la movie apa². hehe

myoliza said...

dlam BOTOL,..ade value,..actually.my opinion.

syahirooAhmad said...

yesza.... :) saya lak suke tengok cite yang jalan cita dia panjang... contohnye.. SETEM, BULI Balik, BULI,Sumolah cerita SENARIO movie dulu... mmg best..

dhiera said...

i'm not stupid memang terbaek la~ banyak pengajaran. tak cukup dgn i'm not stupid, aku tak bodoh pun saya tgk gak~

saya jarang tengok movie ni~ last pergi cinema pun masa tgk cerita x-men sebab memang gile x-men dr dulu.

kalau donlod tu, memang tunggu adik saya cuti sem je la sebab dia rajin donlod. hek

Maicher said...

dhiera. sy pun jarang pegi cinema. mostly donlod jea. eh kantoi dah. :p