Tuesday, December 20, 2011

Golden oppurtunity.


Post ini telah diinspirasikan daripada fav blogger saya, Affan Ruslan.

Saya banyak baca post dinar dirham ni lepas baca entri dia. Dulu saya rasa saya muda dan malas nak ambik port sangat pasal ni. Tapi agaknya saya dah dewasa kerana apa yang dia cakap berjaya menarik perhatian saya.


Anda pernah dengar,


" Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. " - Tun Dr. Mahathir Mohamad, mantan perdana menteri.

Hal ini bertepatan dengan apa yang Nabi penah cakap. 


Abu Bakr ibn Abi Maryam reported that he heard the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, say: "A time is certainly coming over mankind in which there will be nothing [left] which will be of use save a dinar and a dirham."  (The Musnad of Imam Ahmad ibn Hanbal)

Saje bagi hadis dalam English nak tengok orang yang kononnya moden berkata, tindakan Tok Guru Nik Abdul Aziz yang ingin menggunakan matawang dinar dan dirham adalah kolot dan kembali kepada zaman gelap (dark ages) paham ke tak.

Kalau tak paham boleh bukak kamus eh orang moden. No worries.

This is around RM200+ in 2001. But in year 2011, it's RM800+. Ommo! :O

Saya pasti, anda pun tau kenapa kita kena start simpan duit untuk beli emas dan perak. Sudah terang lagi bersuluh lah kerana, kedua-dua ini tidak susut nilainya. Tidak seperti wang kertas yang boleh dicetak. 

Saya tak nak cakap panjang sebab dah ramai pun yang tulis pasal ni. Saya hanya mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan kawan-kawan saya terutamanya, kalau ada duit, boleh lah start beli dinar dirham ni. ;)

p/s: I always want to buy my mom a gelang emas with my own design. I know I'm sweet :p InsyaAllah, one day.  


Sumber:
http://www.bcgoldamanah.com/perkhidmatan/bank-artikel/186-akhir-zaman-wang-kertas-vs-emas-.html?tmpl=component&type=raw
http://affanruslan.com/kos-haji-semakin-rendah-dengan-dinar/
http://habib-bar-dinar.blogspot.com/2011/02/simpan-emas-lebih-baik-daripada-simpan.html
http://ujangjolobu.blogspot.com/2010/11/sebelum-duit-kertas-menjadi-tisu.html



Bui-bui.


5 comments:

hamzah ian said...

yup... nenek aku yg beli emas masa muda mudi jual sekarang puluh2 riban..

tapi dah tua2 nak beli apa?? hahaha.. bagi anak cucu ler jawabnye..

Huda Diaz said...

haha part 'i know i'm sweet' tu tak bleh bla XD

kerja pun tak, cemana nak beli. huhh

cha zainol said...

nak lagi sweet beli kan untuk aku sekali ;p

Wanie said...

penah dengar jugak pasal ni..untungla sape yg ade kemas emas kan..hehe

*designer kah?

Maicher said...

ehh tak la. hoho