Friday, December 31, 2010

Sultan Muhammad Al-Fateh


Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar!

Tak tergambar perasaan ini rasanya, bila aku akhirnya selesai membaca Novel Sejarah Islam kali ni. Sriyes, walaupun harga bukunya agak mahal (bagi aku lah cos aku takde gaji lagi),tapi, benda yang aku dapat daripadanya memang tak terbayar harganya dengan duit-muit. Subhanallah. Macam mana la aku nak bagitahu korang ni. Perasaan aku sekarang gembira, bersemangat, and dalam masa yang sama aku rasa sedih jugak.(nanti part last aku betau kenapa plak aku rasa sedih).


Sultan Muhammad Al-Fateh | Penakluk Konstantinopel


Berikut adalah informesyen tentang buku ni.

Tajuk : Sultan Muhammad Al-Fateh, Penakluk Konstantinopel
Penulis : Abdul Latip Talib
Pengedar : PTS Litera Utama Sdn. Bhd.
Harga : RM ##.## (takde ar mahal mane pon)


Sengaja aku letakkan deskripsi buku tu. Hemmm… mana la tau kot-kot ada yang berminat nak baca jugak. Wink wink^^

Sekarang ni aku nak cite sikit lah tentang buku ni. So sekarang, korang tarik nafas panjang-panjang, dan hembusss. Oh sebelum tu, mulakanlah dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani. Bismillahirrahmanirrahim…. Sekarang bersedia ? Jom terjah lagi kat bawah.

Untuk pengetahuan korang, dari zaman dulu kala lagi, pemimpin-pemimpin Islam ni bercita-cita untuk menakluki Kota Konstantinopel. Korang rasa kenapa? Tak tahu? Okayh aku bagitau. Sebab, zaman dulu, sesiapa yang dapat menguasai tempat tuh, dia seolah-olah telah menguasai dunia. Fuhh..hebat kan? Hal ini demikian disebabkan kedudukan Kota Konstantinopel yang sangat strategik.(nak tahu camane strategiknya tempat ni, korang baca la buku ni sendiri).


“…kalaulah dunia ini sebuah Negara, maka Konstantinopel ini lah yang paling layak menjadi ibu negaranya!”

- Napoleon Bonapart –


Daripada pemimpin-pemimpin yang hebat seperti Saidina Ali, Muawiyah bin Abu Sufiyan, Sultan Sulaimna, Khalifah Harun Al-Rasyid, Sultan Beyazid yang cuba menakluki Kota Konstantinopel , semuanya gagal. Tapi akhirnya ternyata, berjaya ditakluki oleh Sultan Muhammad Al-Fateh (al-Fateh adalah gelaran yang bermaksud Sang Penakluk),yang pada ketika itu hanya berusia 21 tahun! Uhh mak aihh..mudanya! kalau nak dibandingkan dengan kita sekarang, pada usia 21 tahun ini, masih lagi main-main dan tak serius dalam kehidupan. Berbeza sungguh dengan pemuda tampan yang menyandang pangkat sebagai sultan ini. Adil, bijaksana, berpandangan jauh, berkaliber dan banyak lagi.


“Konstantinopel akan jatuh ke tangan seorang ketua yang baik, tentera yang baik, dan rakyat yang baik”

- Nabi Muhammad S.A.W –




Namun, pada tanggal 3 Mei 1481, Sultan Muhammad Al-Fateh yang pada ketika itu berusia 49 tahun mangkat akibat diracun. Walaupun begitu, beliau redha dengan ketentuan ilahi dan berpuas hati kerana akhirnya hadis nabi menjadi kenyataan.(hadis yang kat atas ni lahh).Sebelum beliau menghembuskan nafas yang terakhir, beliau sempat berwasiat kepada anakandanya. Isk..isk.. nilah part sedih yang aku nak betau nih. Ikuti wasiatnya…



“Ayahanda bakal menghadap Allah SWT. Sedikit pun ayahanda tidak menyesal denga apa yang berlaku kerana semua ini sudah ditakdirkan. Tambahan pula sekiranya ayahanda pergi sudah ada penggantinya. Ayahanda berwasiat kepada kamu, jadilah pemerintah yang adil. Berilah perlindungan dan keadilan kepada rakyatmu tanpa pilih kasih. Kamu hendaklah menyebarkan agama Islam sebab itu adalah kewajipan raja-raja Islam. Utamakan kepentingan agama melebihi kepentinagn lain janganlah kamu lengah dan lemah dalam usaha menegakkan agama. Jangan kamu lantik mereka yang tidak beragama menjadi pembantumu. Jangan kamu lantik yang mereka yang sering melakukan dosa-dosa besar dalam jawatan penting. Hindarilah bidaah dan khurafat dan jauhi mereka yang menyuruhmu melakukan perbuatan seperti itu. Terus berjihad bagi membela agama dan meluaskan pemerintahanmu. Jagalah harta baitulmal dan jangan bazirkannya. Jangan kamu ambil harta rakyat kecuali sesuai dengan peraturan Islam.

Ayahanda berwasiat kepadamu anakandaku, hormatilah ulama. Jangan sekali-kali kamu lakukan perkara yang bertentangan dengan hukum Islam. Agama itu tujuan kita, dan kita menang juga kerana agama.

Kamu ambil pengajaran daripada perjalanan hidupku. Ayahanda dilahirkan ke dunia ini seperti semut kecil. Kemudian Tuhan kurniakan kepada ayahanda nikmat-Nya yang begitu besar. Bekerjalah kamu bagi meninggikan agama Allah. Jangan kamu boros membelanjakan harta Negara dengan befoya-foya ataupun bersenang-lenang ataupun kamu gunakan lebih daripada yang sepatutnya sebab itu membawa kepada kehancuran kerajaanmu”


Sekian saja lah ceritanya. Memang banyak sebenarnya benda yang nak diceritakan. Tapi aku tau korang akan boring kesuntukan masa untuk baca post yang panjang-panjang. Yelah, aku faham, korang nak kena mengaji Quran, solat sunat and so on-so on lagi kann.

p/s:agak-agak korang, kenape aku sedih?


Bui bui.

Tuesday, December 21, 2010

My message to all beloved friendsss





“ You don’t have to do well. It’s good enough if you give it your best.


Hey hey everyone!

That’s the quote of today.



This is Prosecutor Kwon, my Jung-Suk’s husband He’s telling her wife that it’s okay not to do well, but just give it the best.

It’s especially for all of you my dear friends. And you too stalker reader. No matter what u’d like to do today, remember this quote, then remember me, InshaAllah you will perform super great. Bbhaishyah! hehehe

You know what, there’s another person who told me the same thing if I ever have to do something important. Yes, it’s my dad.



Abuji which means my dad ^_^

p/s: u should tell ur boyfriend,girlfriend friends too about this. That will make they feel better. Believe me.

Bui bui.



Sunday, December 19, 2010

Cara potong kuku dalam Islam


Assalamualaikum.
Tajuk hari ni macam simple. Tapi aku sure, pasti, dan
percaya, tak ramai yang tau pasal ni. Nak potong kuku, main potong jea bila-bila. So pada yang tak tau, (bagi yang dah tau, Alhamdulillah) apa kata kita jenguk-jenguk, jeling-jeling post ni. InsyaAllah berfaedah....wink wink^^

Okay, korang tengok picca kat bawah ni dulu. Pastuh nanti aku explain dengan lebih lanjut. Tapi, aku yakin dan percaya yang korang-korang ni suma pandai-pandai, bijak bestari belaka kann?hehehe





Seperti rajah(wohhohoho) di atas, sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan, kemudian tangan kiri, dan memotong kuku kaki kanan, kemudian kaki kiri.
Menurut Imam an-Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan keseluruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelingking dan diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari. Sementara kuku kaki pula, bermula kaki kanan daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehinggalah
kelingking.


Rasululah SAW bersabda, yang bermaksud, barang siapa yang memotong kukunya pada.
hari sabtu>nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk ke dalam tubuhnya penyakit.
hari ahad>nescaya keluar daripadanya kekayaan masuk kepadanya kemiskinan.
hari isnin>nescaya keluar daripadanya gila dan masuknya sihat
hari selasa>nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.
hari rabu>nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
hari khamis>nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
hari jumaat>nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah SWT


So conclusion-nya, potong lahh kuku hari Isnin, Khamis ataupun Jumaat.
Semoga kita tergolong dalam orang-orang yang beruntung.InsyaAllah...


bui-bui.

Friday, December 17, 2010

100th follower



I have been waiting this for a couple of days,
for the special and lucky person.
here, take this :)








Thanks for being my follower :)
Gomawo cingu ^__^



bui bui all.

Tuesday, December 14, 2010

Jangan terpedaya!


Hai semua.
Oh ya Assalamualaikum dan salam sejahtera.
setelah menerima segala pendapat kawan-kawan, macam ramai jea yang nak suruh gunakan perkataan aku. Bak kata
ikhram, aku tak semestinya membawa maksud yang kasar, tapi macam kita cakap ngan diri sendiri. kan ikhram kan? hehehe. aku nak cakap pasal marah sebenarnya.beberapa hari yang lepas aku ada termarah dekat sorang hamba Allah ni. Mark my word there, TERmarah okay. maksudnya bukan sengaja nak marah la kan.




Aku ni sebenarnya bukan la spesies yang pemarah, ke panas baran ke hape pon. pada kebiasaannya, kalo aku marah pon, aku akan diam jea.yelah, kalo pihak sbelah sana marah, aku pun marah, lagi terok la jadiknya.so lagi baik la kalo aku diam jea kan.



Tapi tak tahu laa. agaknya setan berpangkat jeneral kot yang meresap ke dalam badan aku hari tu. aku dah termarah sorang hamba Allah ni. Memula tu aku buat cam biasa aku buat arr. Buat apa?? Ya tepat skali, DIAM. Tapi bila dah lelame, rasa cam hamba Allah ni dah naik lemak plak. Lagi aku diam, lagi dia hentam! Tyme tuh dia dah panas, aku pon dah hangat. Muka dah merah, telinga pon dah panas. Aku pon apa lagi, buatla serangan balasssssss!!!



Hahahaha. Bila dah dua tiga jam berlalu, aku mula menyesal dengan tindakan aku. Kalau aku diam jea tadi takde laa kitorang gadoh. Walaupun pada pendapat aku bukan aku yang salah, and of course lahh pikah belah sana pon rasa bukan dia yang salah kann? grrrr.. So, sebagai manusia yang dikurniakan otak dan akal fikiran untuk berfikir, aku mengambil langkah yang matang. (walaupun umur aku jauh lebih muda, remaja daripada hamba Allah tu) Ya, berdamai. Sebab suma ni si setan punya kerja. Alhamdulillah, dah okay pon skarang. wink wink^^

Moralnya, kita kenalah bijak mengawal perasaan, dan sentiasa berfikiran matang. Kalau korang biar perasaan korang di conquer oleh si setan, maka huru-hara lahh hidup korang. Yelah, setan ni hebat korang tahu??? Kes-kes maksiat, rogol, buang anak, mencuri, merompak dan yang sewaktu dengannya tuu, siapa master mind dia???? Syaitan lahh!



Nauzubillah. Semoga kita sama-sama berusaha untuk menjauhi cik syaitan ni lagi. Shuuuhhhh..nyah kau dari sini! Pegi main jauh-jauh la.

okaylah, sekian sahaja.

bui bui :)


Saturday, December 11, 2010

Kecelaruan identiti


Salam :)


*IMPORTANT.
Everytime i type ____, it has equal meaning with
aku, saya, maicher, i, penulis, or whasoever that has equal meaning to kata ganti diri nama pertama.wink wink^^



Macam ni lah, sebenarnya, ___ tak tahu, keliru,buntu nak guna kata ganti diri apa.
kalau dulu-dulu, ___ guna maicher.
pastuh ____ tuka guna aku cos maicher cam tak bes jea.
tapi bila guna aku, macam kasar jea plak kan cos bukan dengan semua orang yang kawan dengan ___ cakap aku.
pastuh penah gak ___ guna penulis. hahaha. yang ni lah lawakk.
macam lah __ nie tulis novel ke hape..hikshikshiks..
So conclusionnya nak guna apa?????
setelah berfikir semasak-masaknya
(masa kecik dulu ak ingat pikir masak-masak nie blaja masak),
___ dah decide bahawasanya, mulai hari ini, saat dan tika ini
(haaa..nak stat merapu dah ni) ___ akan menggunakan kata ganti diri mai pulak. weeeee~
ok kan kawan-kawan? :)




This is Suri Cruise.tak kenal? anak Tom Cruise la...grrr






Tuesday, December 7, 2010

Amalan terbaik dalam hidup


Salam semua.
ak tak rase ada benda untuk ditulis, so ak hanye forward email daripada kenalan ak ni untuk manfaat semua.kalau nak copy, copy jelah.ak tak kesahh :)





1. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan - Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk.
2. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.
3. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, insyaALLAH, akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dsbnya dalam dirinya.
4. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.
5. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu.
6. Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.
7. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insyaALLAH akandi kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.
8. Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat, dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad.
9. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.
10. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk, beliau membasahi janggutnya-Tirmizi
11. Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain.
12. Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan
13. Menurut Sayyid Ahmad dahlan, sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi
14. Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. InsyaALLAH, perut yang sakit atau memulas akan sembuh
15. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci, ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud.
16. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah
17. Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum
18. Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu
19. Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Ertinya, baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman
20. Menurut Syihab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh, Maghrib dan isyak, ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana
21. Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Selain membersihkan, ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung
22. Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari
23. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari, ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah
24. Apabila Nabi tidur, ia dahulukan mengiring sebelah kanan - Bukhari. Dari segi kesihatan, cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah
25. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA
26. Tika Nabi tidur, ia membaca surah Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) - Bukhari
27. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH
28. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Nabi menyarankan, cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur
29. Munurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan
30. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Hadith: Sahabat melihatNabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) - Bukhari
31. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW
32. Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) - Abu dawud. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh
33. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari
34. Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali - Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari
35. Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) - bukhari
36. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat, insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang
37. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin, beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) - Abu Dawud
38. Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mun gkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya
39. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadakusebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - Abu Naim
40. Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya - Bukhari
41. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya
42. Selalu memilih yang lebih mudah. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya - Muttafaq Alaih
43. Berdiri apabila melihat iringan jenazah. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung), maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) - Muttafaq Alaih
44. Ulamak berpendapat, sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain
45. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH - Abu dawud
46. Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya
47. Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali - Bukhari. Jika salamnya tak berjawab, beliau beredar
48. Menurut para ulamak, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib
49. Melakukan pekerjaan rumah. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-Ad-Dailami
50. Para ulamak berpendapat, ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, di ikuti dengan usaha yang berterusan.


P/s:salam maal hijrah buat semua.semoga tahun ni lebih baik dari tahun-tahun lepas ;)

Sunday, November 28, 2010

Hargai lahh.

Hargailah.

Hari ni 27/11/2010.Herm..jadi kenapalah?
hehe..takde pape pon sbenanya.
cuma merasakan diri ini semakin hampir melangkah
ke bulan yang terakhir pada tahun ni.
dan jugak terasa semakin lanjut usia ini.
ak hanya berkira-kira sendiri, berpeluang ker ak melangkah ke tahun baru nanti?
hemm...Wallahu alam bissawab...

okay,tu baru introduction ak.
sebenarnya di pagi yang mulia ni ak nak berbicara pasal hargai,menghargai.
sebagai manusia normal, ak pasti korang semua suka dihargai tapi hanya sesetengah yang suka menghargai
samalah dengan ak. agak-agaknya kenapa?
bagi pendapat ak la, kita tak sedar sbenarnya sesuatu perkara tu patot kita hargai.
bila dah takde, baru la kita terhegeh-hegeh nak hargai..demm! ada jugak orang macam ni dalam dunia ni.haishhh

dah hampir dua dekad ak hidup.
dan sepanjang kehidupan ak, ak banyak tak menghargai perkara di sekeliling ak.
sampailah perkara tu dah takde, baru ak nak sedar. sigh..

perkara pertama yang ak tak hargai adalah orang-orang disekeliling ak.
masa ak masih di alam persekolahan dulu,
kawan-kawan suka sangat nak bermesej-mesej ngan ak.
ala, macam men mesej tu la.
ko send ak reply, ko send ak reply..
ha..camtulahh..
tapi ak tak pernah nak hargai. ak slalu tak me-reply atau dalam kata lain meng-ignore segala mesej-mesej tuh.
kalau call pon kadang-kadang tu ak sengaja tak angkat.kenapa?
sebab ak malas nak layan. (cos dorang cakap benda2 yang merapu)
tapi sekarang, dah takde lagi orang-orang nak bwat camtu kat ak.
dah takde orang nak men msg ngan ak. ape lagi nak call.
kalo ade pon jarang sangatla.
see, bila dah takde baru ak nak hargai.ceit!

lagi satu pasal handphone.
henfon yang ak pakai sekarang ni agak old-fashioned.
yela, kan skarang ni dah ramai yang bertukar ke Blackberry, iphone n so on lahh.
jadi ak pon pernah jugak terdetik nak memiliki iphone.
ekoran itu, rasa sayang ak terhadap hp yang sedia ada ni semakin luntur.
ak dah tak jaga dia baik-baik macam dulu.
akibatnya, dia rosak baru-baru ni.
so ak pegi la repair. n sementara nak tunggu siap tuh, terpaksalah ak menggunakan hp abang ak.
sepanjang ketiadaan hp ak tu, baru la ak nak sedar betapa banyaknya kelebihan hp ak tuh.
kenapa sebelom ni ak tak nampak?
KENAPA??????? grrr.. (mode seksi platipus)

tapi ak dah berubah sekarang. ak dah stat hargai semua benda yang berlaku dalam hidup ak. terutamanya manusia-manusia yang ada kat sekeliling ak.
walaupun ape yang mereka buat tu sikit jea, tapi ak hargai. skarang ak dah tak ignore mesej-mesej orang.call pon ak angkat.
walaupun orang kol ak kol 1,2 pagi hanya nak berbual-bual kosong, ak layan jea.
sebab ak dah taknak menyesal.
dan pasal hp tu, ak dah dapat balik hp lama ak. n ak dah decide takkan tuka hp lain lagi.
(unless ada orang bagi present)

so pada kawan-kawan yang ak sayangi, hargailah semua perkara yang berlaku dalam hidup korang.
supaya nanti korang takkan menyesal dikemudian hari.
lagipon bukan susah sangat nak buat. :)

p/s:ak hargai korang jadi follower ak.gomawo cingu!

Tuesday, November 23, 2010

Juniors





Salam everyone.
After several days (maybe weeks ) of silent from me,
i want to tell a story.
ho yeah! a story.
a value one.
it's about my previous juniors
when i was in secondary school.


From the first time i saw him,
i thought hes my friend.
he looks exactly like my friend.
i could say this kid is a kinda nerd.
but that was not a big deal then.
as,
hes brilliant
hes pious
has a lot of knowledge in politics, and current issues.
well-mannared.
oh my,
if u knew him
u could say that hes not 15.
very matured!
he reads books that rarely a 15 years old teenage read.
and i just knew that hes been tranferred to one of the mrsm bitara.
oh my,
u deserve that, kid!
May God bless u always.


And same goes with this girl.
hes classmate.
also brilliant.
and if i'm not mistaken,
she got an award for the best student of form 3.
whoaaaa!
wasn't that great people?
i like this girl a lot.
she could give great speech spontaneously.
and the speech,
oh my.
how on earth i'm gonna describe it.
very motivational!
shes only 15!
and she could speaks like shes 20s, 30s.
seriously,
she inspired me.
shes pious too.
err.. also kind of good looking.
soft spoken :)
in short, she comes with full package.
i admire her.and,
her parents must be glad to have her as their daughter.
May u achieve success wherever you go dear :)


For last, hoping that Merbokianzz continuosly flies up, up and up!




p/s:greatly miss Merbok.
p/s/s: i want to be matured too. ^__^ (i'm trying hard for this)


Friday, November 12, 2010

First award.


1. Thank the person who gave you the award and the link of the person :
Thanks buddy :)
kay yea


2. Spread the award to 10 blogger who you like & you think their blogs are awesome :
2. Edi
8. Putra
9. Lin
10. Ruby bieha
n all the blog that I follow.

3. Tell 7 things about yourself :
18 years old
a math-teacher to-be
a good listener
have a lot lot lot of weaknesses
love white coffee
purple is my fav colour
i have a P motorcar license ;p


Tuesday, October 26, 2010

Tak menjadi.

Salam.

Post kali ni maicher nak menceritakan kisah yang telah berlaku beberapa minggu yang lalu. Ceritanya bermula camneh..

Beberapa hari yang lepas adalah ulang tahun bonda maicher. Memandangkan maicher yang berada di perantauan (kira perantauan jugak arh kalo negeri lain-lain kan) pening jugakla nak pikir.. camner la nak bagi hadiah neh..
Pikir punya pikir punya pikir, last-last bergolek la satu idea ni dari planet jupiter..

Korang rase ape maicher bwat.
Mesti korang ingat maicher post jea kan??
Danggg...salah!

Camnih maicher bwat.
Beberapa minggu sebelom befday tu,
maicher blek rumah.sebab minggu tuh jea maicher free.the only week yang takde group discussion and replacement klas.huh
so, time balek tuh, maicher beli la tros..
tyme tuh pon berbulu gak nak pikir..
nak bagi ape laa taon neh..
last2 maicher bagi blouse..
kaler biru kalo tak silap.

adeihh..lupe plak nak amek gamba blouse tuh..takpe la..
pastuh maicher letak cecantik dalam almari dalam bilik maicher.
Okayh, berbalik dengan tajuk post neh..
ape kaitannye dengan tak jadi adelah..

Pagi tuh maicher message arh bonda.
lebih kurang camni la message tu bunyik
"Hepy Befday ibu! nak hadiah? cari dalam almari dalam bilik yang dekat dengan cermin uh."

Herm..lebih kurang camtu la message tu.
maicher pon da ingat2 lupe..

pastuh bonda maicher reply.
"tq,mn? takde pon."

tyme tuh maicher rase...DANG!!!!
tak jumpe la plak..
adoih..
arahan tak lengkap ar.
bonda maicher tak jumpe cos die carik dalam bilik die..



adoihh..memang la sampai bibiler pon tak jumpe..
ape2 pon, die jumpe jugak akhirnya:)
dan die suka akannya!

moral:lenkali bile bagi arahan tu bia lengkap ye ;p

Thursday, October 21, 2010

Pencen.

Salam to all..

Memandangkan exam pon dah nak dekat, maicher akan pencen buat
seketika dari dunia blog nih. Bukan ape, tahu-tahu lah, bile dah online ni memang tak jadi keje punye.


Tak faham? Oh, tak mengapa. Tidak begitu penting.
So, kepada kawan-kawan blogger maicher, kalo ade pape, tinggalkan aje komen yea. Dan kepada pelawat-pelawat baru yang nak follow, anda sangatlah dialu-alukan. Jangan risau, nanti lepas habis jep exam, maicher follow blog korang balek. Jadiiiiiiii... jangan lupa tinggalkan link korang yea..

Jumpa nanti :)


Sunday, October 17, 2010

Imaam Shafi’ee Visits Imaam Ahmad – A Strange Incident With A Beautiful Explanation!

The Personal Relationship Between a Scholar and His Student.

Imam Ahmad used to mention the virtues of his sheikh, Imam Ash Shafi’ee to his wife. He would mention to her the extensive and superb knowledge of Imam Ash Shafi’ee as well as his taqwah (i.e. piety). Imam Ahmad invited Imam Ash Shafi’ee to come visit him at his home. When the time for dinner arrived, Imam Ash Shafi’ee ate until he was full and went to the guest room for some sleep.

The wife of Imam Ahmad said to him: “O Ahmad! Is this the same Shafi’ee that you used to tell me so much about?“

Imam Ahmad said: “Indeed he is!“

So she said: “I noticed three things about him worthy of criticism! Firstly, when we served him the food, he ate plenty of it! Secondly, when he went into the guest room, he went to sleep without standing up to perform the night prayer (i.e. tahujjud)! Lastly, when he prayed Salat ul Fajr with us, he did not perform ablution (i.e. wudhu)?!”

So Imam Ahmad went to Imam Ash Shafi’ee to ask him about these three matters his wife noticed. Imam Ash Shafi’ee said to him, (the way a father would explain to his son): “O Ahmad! I ate plenty because I know for certain that your food is halal (i.e. permissible islamically) and you are a generous man! And the food that comes from a generous man is a cure, while the food that comes from a stingy man is a disease!

However, I didn’t eat plenty of food in order to achieve my fill; rather I ate plenty of your food in order to derive the cure from it! As for the reason I didn’t stand up at night to perform the night prayer, when I laid my head down to get some sleep, I looked and all I could see was the Book of Allah and the Sunnah of His Prophet (Sallahu alaihi wa salam) right in front of my face! So I deducted 72 fiqh related benefits from them for the Muslims to benefit from. Thus there was no opportunity for me to stand and perform the night prayer!

As for the reason why I prayed Salat ul Fajr without performing ablution, by Allah! My eyes never tasted the sweetness of sleep in order for me to renew my wudhu!! I was awake the whole night, so I prayed Salat ul Fajr with the same wudhu I had for Salat ul Isha!!!“


[Collected by Al Hafidh Ibn Hajr in Fath ul Bari concisely and by Abu Nu’aim in Hilya tul Awliyaa’. Translated by Abu Azzubayr Shadeed Muhammad on 3/30/2010 in the City of Riyadh Saudi Arabia]

http://salaf-stories.blogspot.com/

Sunday, October 10, 2010

Married.

10/10/10





Selamat Pengantin Baru i bid to these people.
ommo.. it's Dr Sheikh Muszaphar Shukor Al-Masrie
and Dr. Halina!









i like this one :)


p/s: frust akuh ;p

Friday, October 8, 2010

Not a big deal


Salam and hey readers..
I just want to let you know,
that I,
already
deactivated my Facebook account !


it was last night when i decided to.
i donno.
just thinking that fb is a kinda distraction,
wasting time?
what else..
(takde pekdah) -.-'


so after this,
no more red notifications,
no more stalking people's wall ;p
no more err...
whatever it is...
farewell i bid to
Mark Zuckerberg.
HAHAHAHA!


bui-bui FACEBOOK. ^___^



p/s : to Mark Zuckerberg, you just lost an eager, addicted Facebooker!