Thursday, August 10, 2017

Marvel Diaper Bag.


Saw marvel diaper bag was on sale the other day. Thought of getting one for my brother but at that time I was like, nah it's 2 months away so whats the rush nanti pun boleh beli.

So yesterday, I went to do some grocery shopping only to walk passed through that shop and realized that those bags WERE NO LONGER AVAILABLE.

Weh bapak sedih. Dahla tengah sale plus design dia cantik I wouldn't find this anywhere else I know.

I've already picturing my brother's reaction for owning a diaper bag of a marvel heroes that he has always loved. I know it's just a diaper bag but for a marvel fan, anything related to marvel is just bae.

If I were to learnt something from this, it's gonna be, do not procrastinate for amazing things. If if we're late, somebody is just gonna snatch it away from us. Uff



But that's okay. No diaper bag but sure, some lesson to take home.

Tuesday, August 8, 2017

Hati Yang Penuh.



Terbaca sesuatu yang menarik harini.
Nak cari balik, lupa dah kat mana saya baca.

Tapitakpaa.
Saya kongsi rumusan apa yang saya baca tu dari segi pemahaman saya.

Artikel tu basically cerita tentang hati yang penuh dengan Allah.

Apabila keadaan hati seseorang itu penuh dengan cinta Allah, segar dengan mengingati Allah, maka, tatkala diuji dengan sesuatu diambil dari kita, tidak akan memberi kesan sedikit pun pada hati tersebut.

Kerana apa? Kerana hati itu sudah penuh dengan Allah. Maka apa-apa yang diambil tidak akan sedikit pun terasa dikurangi. Kerana apa? Kerana hati itu sudah penuh. Penuh dengan Allah sehinggakan kehilangan itu tidak bisa dirasai dan tidak langsung terkesani.

Hebatnya hati yang penuh dengan Allah.


Saya sedar untuk mencapai tahap itu bukan mudah. Tapi saya akan cuba dan terus mencuba.

Kerana sakitnya menanggung hati yang kehilangan itu sungguh terbeban.


Semoga bermanafaat. Saya tulis untuk ingatan saya seterusnya untuk sesiapa saja yang memerlukan kekuatan.

Wednesday, July 26, 2017

Bangkit


Memahami dan difahami
Bukan semudah melihat pada satu sisi

Aturan dan perjalanan yang dijalankan olehNya sememangnya sukar dimengerti.

Benar pesan guru yang dirindui.
Jadikan jiwamu seluas lautan yang tidak bertepi

Agar setiap yang bergolak hanya satu pukulan ombak manja untuk diselami...


Thursday, July 20, 2017

Dua Kali Lima.


Seperti yang diketahui umum, satu isu mengenai operasi asas Matematik sedang hangat dibincangkan oleh netizen netizen di sosial media sejak dua tiga hari ini.

Selaku guru matematik sekolah rendah, saya juga tidak terlepas daripada diminta penjelasan oleh ibubapa prihatin mengenai hal ini.

Amalan terpuji. Ibu kepada murid ini memilih untuk bertanya pada yang ahli.


Dengan tenang dan skema, saya cuba menerangkan pada ibu ini mengenai hal ini.

Jawapan saya. Sedaya upaya cuba untuk guna ayat yang ringkas dan senang untuk difahami.


Nasihat saya, sebelum nak viralkan sesuatu tu, adalah lebih elok jika kita bertanya kepada yang ahli terlebih dahulu.

Ilmu Allah ni kan luas. Tak semua ilmu kita tahu.

Benda simple je konsep darab ni. Tapi kalau kita tak tahu, memang kita tak tahu. Jadi caranya mudah saja. Tanyalah pada mereka yang tahu. 

Peringatan untuk diri sendiri secara khususnya dan pada korangz semua secara amnya.


Haa tu jelah cerita dia untuk post kali ini.

Bui-bui.




Saturday, July 8, 2017

Pusaka Ilmu.


Dalam satu satu kurniaan atau kehendak, telitilah.

Andainya dengan adanya itu, ianya membawa hati semakin bertaqwa, maka itulah tanda ianya berkat.

Namun, jika sebenarnya kurniaan atau kehendak itu, hanya melalaikan dan membuatkan hati makin jauh dari Allah SWT dalam usaha nak mendapatkan atau keberadaannya, jangan mudah-mudah nak takwilkan itu berkat.

Lawan kepada berkat ialah laknat. Nauzubillah.

Fahami ini dan periksa kembali atas segala apa yang kita ada dan dambakan.

:)

Saturday, May 27, 2017

1 Ramadhan 1438H.



Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

Moga bulan ini menjadi titik tolak perubahan kita menjadi hamba Ilahi yang lebih taat dan bermotivasi.

Diberi kesempatan untuk menjadi tetamu Ramadhan ini adalah satu anugerah dan hadiah Tuhan buat kita yang tidak seharusnya disia-siakan.

Tiap detik dalam bulan ini terlalu berharga untuk tidak diraikan dengan amal kebaikan kerana semuanya akan digandakan.

Motivasikan diri setiap hari dengan menganggap inilah Ramadhan kita yang terakhir kali.

Selamat menghidupkan Ramadhan buat semua yang mengenali diri ini. Mohon ampun maaf jika ada salah dan silap saya terhadap kalian dan saya dengan lapang dada telah memaafkan semua.

Moga Ramdhan kali ini menjadi Ramdhan kita yang terbaik.

Salam Ramadhan semua.

Ikhlas,
Maicher.

Wednesday, May 10, 2017

Kak Ran in JB.


So sister came to Johor few days back. This was a sudden plan. She planned for us to got to KL but yaknow, financial constraint and all blah blah thus, we changed plan, I asked her to come here instead, Johor.

Shes been here for about 3 days 2 night. Not that long.

It took her almost six friggin hours to reach here from Kuantan. Brought her back home to solat and clean our self first then we headed to Johor Premium Outlet (JPO). Shes looking for a sneaker but too bad didn't found one yang cantik hukaloh. Ended up buying blouses at Padini instead. Kakran la, I didn't get myself anything. Idk, nothing caught my eyes.

Johor Premium Outlet, Kulai.


Then we headed to the famous Nasi Lemak Wak Kentut (the name is disgusting I know) and went back home afterwards.

Reached home around 11.00 pm. We had pillow talk and took the chance catching up about life, family and all.

The next day, I gotta work lah pulak. Johor tak cuti weh ahad hukaloh. We planned to go out after I got back from school. Only then I remembered that I got extra class with year 6! Ya Allah there goes our plan.

Thus guess what did I do? I took her to my extra class! Kiki. Test power suruh dia mengajar siket.

She said it's hard to teach the kids. Aha now you know.


Then we balik rumah first to makan, solat Asar and me changing baju dulu baru teruskan penjelajahan kami. We decided to go to the bamboo installation art, at Puteri Harbour.




It took almost half an hour to reach there. For me, it was worth every miles. The view was so beautiful.

We didn't spend our time that long there. Because basically, takde apa kat situ other than that bamboo arts. Thus dah puas amek gambau, we then headed to Plaza Angsana.

Strolled around, solat maghrib then pergi pulak Kilang Bateri. Untuk apa? Makan lah apalagi kikiki.




We got back home around 10.15pm. Alhamdulillah, another day well spent.

The next day, it's time for her to balik to her campus dah. Her bus was at 10.30am. I couldn't lie but I shed tears when sending her off. I don't know why. I couldn't control myself. My tears burst out of nowhere. I kinda felt embarrassed. People were all looking at me.


I cried even harder when I'm in the car. I guess I just love my sibling so much that when it came to separation, it made my heart couldn't bear the pain and hence, shattered into pieces. Hmm blood is thicker than water after all kan?

Basically, that's how we spent our short cuti. Alhamdulillah, we had a great time together. Till next time sister..

Bui-bui.



Wednesday, May 3, 2017

64:11



"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa seseorang 
melainkan dengan izin Alah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, 
Allah akan memipin hatinya 
(untuk menerima apa yang telah berlaku dengan tenang dan sabar)
dan ingatlah, Allah maha mengetahui tiap-tiap sesuatu."

Surah At-Taghabun,11.


P/s: Allah knows; and that should be enough.

Monday, April 24, 2017

Am I Not Happy?






Been losing weight since I've moved here. Am I not happy?

No. I'm doing just fine. Prolly I am just busy that I loose appetite to eat. Itu sajo.


Bui-bui!


Sunday, March 5, 2017

Think baby.


Think before you act.
Think before you act.
Think before you act.


Think of the consequences to every single decision you're about to make.


Kalau tak, menyesal lepastu pun dah tak guna.



I learnt my lesson.

Wednesday, February 22, 2017

Cheating.


Cheating is a choice, not a mistake.

It doesn't "just happen" if you don't let them.

I personally hate to be cheated on. I hate cheaters; even myself is not excluded.

If one day I found myself doing so, I would surely truly hate myself.

I hope that won't happen. At least I'll try to not to.

Cuz cheating on your partner when all they do is stay devoted to you is just, cruel.

Pure cruel. And evil.

Cheating is not okay
Cheating break heart, trust and communication.
and most importantly, it is bcos cheating is wrong!!!

Let us all not do that.


Bui-bui.