Thursday, July 20, 2017

Dua Kali Lima.


Seperti yang diketahui umum, satu isu mengenai operasi asas Matematik sedang hangat dibincangkan oleh netizen netizen di sosial media sejak dua tiga hari ini.

Selaku guru matematik sekolah rendah, saya juga tidak terlepas daripada diminta penjelasan oleh ibubapa prihatin mengenai hal ini.

Amalan terpuji. Ibu kepada murid ini memilih untuk bertanya pada yang ahli.


Dengan tenang dan skema, saya cuba menerangkan pada ibu ini mengenai hal ini.

Jawapan saya. Sedaya upaya cuba untuk guna ayat yang ringkas dan senang untuk difahami.


Nasihat saya, sebelum nak viralkan sesuatu tu, adalah lebih elok jika kita bertanya kepada yang ahli terlebih dahulu.

Ilmu Allah ni kan luas. Tak semua ilmu kita tahu.

Benda simple je konsep darab ni. Tapi kalau kita tak tahu, memang kita tak tahu. Jadi caranya mudah saja. Tanyalah pada mereka yang tahu. 

Peringatan untuk diri sendiri secara khususnya dan pada korangz semua secara amnya.


Haa tu jelah cerita dia untuk post kali ini.

Bui-bui.




2 comments:

Amaal Fadhlini Ninie said...

Maknanya "pemahaman pelajar tentang sesuatu konsep" yang diuji, bkn "cara mengira". Begitu rupanya. Syabas Mai krn tenang memberi respon.

Ninie said...

Maicher...jemput lah join giveway ni. https://ciknurul23.blogspot.my/2017/07/chocolate-fan-giveaways-by-sii-nurul.html