Sunday, November 27, 2016

Cherish.



Sometimes, the only way for us to know how bad we've hurt someone is to get hurt the same way ourselves.

Friends always recognized me as a happy go lucky girl, cheerful and that kinda girl whose life is always filled with flowers and unicorns like all of the time.


Joy even said to me the last time we met.

"Mai why you look so upset? This is so not you."

Oookayyyy.
This is so unhealthy. The way people see me.

There must be times I'm facing difficulties in life too, my friend. I just decided not to share em on net. Thus, you guys assuming I have a wonderful life tak pernah sedih?



Wrong. That is so wrong on so many levels.


I too, am a human.

Just like glass. Fragile.


P/s: On an unrelated note, I've promised myself to be beneficial to others. Positive post, grateful post on social media by me, is actually me, doing my part of not sharing negativity into other people's life. Let us all share positive happy things. For this world desperately needs stuff like that. But this post is an exceptional la weh bagi can la weh I wanted to explain to the world. Erk (?)








Thursday, November 17, 2016

Tawakkal.


I've been saying hasbunallahwani'malwakeel to me lately.

Tawakkal.

Satu lagi perkataan yang senang diutarakan dibibir namun sukar dilaksanakan bila tang perbuatan.

Sebenarnya, konsep tawakkal ni bukan mudah.

Kena redha, percaya betul betul dan yakin untuk serahkan semua urusan padaNya, baik sebelum atau selepas benda dah jadi.

Tapi ingat, jangan hanya cakap serah itu di mulut, kerana jika ia hanya di mulut, kesannya adalah jiwa kita takkan berteman dengan ketenangan.

It's not in your hand anymore. It never was.

P/s: Result UPSR jatuh teruk harini. Takde sorang pun dapat 6A di sekolahku.



Stay strong.



Bui-bui.

 

Tuesday, October 4, 2016

Carpe Diem!


Sejak berkhidmat di negeri Johor Darul Takzim, post ini adalah post pertama Maicher. :')

Bukanlah busy jugak, tapi lebih kepada sifat mazmumah yang tidak rajin untuk menaip apa-apa . :')
(Pastu nyesal tak type sebab nanti memang sah-sah lupa semua yang dah berlaku di masa mendatang)

Ok back to bussiness.

Selama sebulan lebih di negeri ini, apa yang boleh aku cakap, I AM BLESSED.

Serious rasa syukur sangat. Dapat sekolah best, housemate best, and Johor ni pun sebenarnya best. Apa yang bleh aku simpulkan dengan pengalaman yang ciput ni, Johor memang best.


Bergambo dengan pagar sekolah la satu.


Home sweet home. Sewa pun sweet jugak :')


Sesungguhnya, banyak tempat menarik yang bleh dikunjungi di negeri ini. Aicewwah gaya macam promoter Cuti-Cuti Johor pula. Kuikuikui. Setakat ni, aku dah cover Kilang Bateri, Kopi Keju, Danga Bay, Kampung Melayu Majidee (murtabak cheese dia ze best!!), Bazar Karat. Yang lain-lain tu sekadar mall biasa je takde beza ngan tempat lain. Looking forward to explore more places soon. Tunggu gaji je ni serious. :p





Walaupun pada mulanya agak kecewa tak dapat negeri yang didamba iaitu Pahang Darul Awesome, namun segala yang berlaku tu kan berhikmah? Sekarang ni memang bleh nampak banyak hikmahnya. Yang penting teruskan saja hidup dengan riang dan gembira.




P/s: Percaya, tidak ada yang sia-sia pada percaturanNya..


;)

Bui-bui!