Sunday, December 19, 2010

Cara potong kuku dalam Islam


Assalamualaikum.
Tajuk hari ni macam simple. Tapi aku sure, pasti, dan
percaya, tak ramai yang tau pasal ni. Nak potong kuku, main potong jea bila-bila. So pada yang tak tau, (bagi yang dah tau, Alhamdulillah) apa kata kita jenguk-jenguk, jeling-jeling post ni. InsyaAllah berfaedah....wink wink^^

Okay, korang tengok picca kat bawah ni dulu. Pastuh nanti aku explain dengan lebih lanjut. Tapi, aku yakin dan percaya yang korang-korang ni suma pandai-pandai, bijak bestari belaka kann?hehehe





Seperti rajah(wohhohoho) di atas, sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan, kemudian tangan kiri, dan memotong kuku kaki kanan, kemudian kaki kiri.
Menurut Imam an-Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan keseluruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelingking dan diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari. Sementara kuku kaki pula, bermula kaki kanan daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehinggalah
kelingking.


Rasululah SAW bersabda, yang bermaksud, barang siapa yang memotong kukunya pada.
hari sabtu>nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk ke dalam tubuhnya penyakit.
hari ahad>nescaya keluar daripadanya kekayaan masuk kepadanya kemiskinan.
hari isnin>nescaya keluar daripadanya gila dan masuknya sihat
hari selasa>nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.
hari rabu>nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
hari khamis>nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
hari jumaat>nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah SWT


So conclusion-nya, potong lahh kuku hari Isnin, Khamis ataupun Jumaat.
Semoga kita tergolong dalam orang-orang yang beruntung.InsyaAllah...


bui-bui.

8 comments:

beHBeh ^-^ said...

thanx...
post yg sgt berguna..
insyaALLAH...sye akn gat...
n sebar2 kan jgak..hehehe

Syaifullah Arifin said...

Alhamdulillah Ya Allah...
aku dapat ilmu yang manfaat bgt dri teman ku yg baik ini... dia telah membagi ilmunya sehingga aku tau...

makasih maicher...
salam sahabat... bolehkah aku bagikan ini lagi ???
agar orang2 pada tahu..

kerangRebus said...

good sharing..sy pon lupe dah..huuhu :)

ibnuazlan said...

Saya tertanya-tanya juga pasal perkara ni. Tahu tak hadis mana yang diambil? Bukhari ke, Muslim ke, Ahmad ke, Abu Daud ke, etc.

iKhRam said...

hahaha..
sgt terhibur dgn entry ini walaupun entry ini adalah entry info..
skrg dah tau cara2 memotong kuku dgn merujuk sunnah nabi s.a.w.
ok.. semua info dan masuk otak dan takkan kuar sebab nak jadi amalan

terima kasih mai
kalau tak mesti potong kuku main sedap ati jer..

yang benar
ikhram

hm pictures.. said...

skang baru sy tau.. hari ape blh potong kuku.. slalu maen belasah je.. tq.. hee.. :D

maicher said...

ambik jea...tak kesah pon :)

ChocStrawberries said...

aik.. bru la sye taw.. igt sunat jer hr isnin, khamis n jumaat tu... bk la pasni taknak ptng kuku hr lain da...