Wednesday, December 28, 2011

Diaz.


Dear my lovely hunny bunny reader(s), forgive this douche for being so wrong. Kalau you all baca entry ni, ada kesilapan sebenarnya.

Kesilapannya adalah saya cakap, kalau ada orang kata wajah you all photogenic, you all hodoh. Ya, kat sinilah kesilapannya.

Sebenarnya bukan macam tu. Sebenarnya, macam ni. You all yang dalam gambar tu, nampak lebih menarik daripada wajah you all yang sebenarnya.  

Maksudnya, wajah yang sebenar tidaklah semenarik wajah di dalam gambar tu. Takde la sampai hodoh. Cuma kurang menarik je. Hikhik.

Tengok definition by Cambridge Advanced Learner's Dictionary Third Edition, dia cakap.


"Photogenic is having a face that looks attractive in photographsPerasan tak dia cakap looks attractive in photograph? 
Looks attractive in photograph doesn't mean you're hodoh. It just means, you look attractive. Hihi.

This is from dictionary.com

Take a look at this situation. "A" nak komen gambar "B" kat facebook.

A:Hey, you look photogenic(look well in photograph) !
B:I look photogenic(look well in photograph)? Aww. How about in real life ? How do I look?
A:You know better. Kalau tak I akan straight je cakap, "you're pretty!" Tapi I tak cakap, sebab err, err. I guess, you get me aite?
B:zzzz

So you all, kalau nak cakap orang tu cantik, cakap jelah straight, "Hey, you look stunning/pretty/charming/handsome/beautiful!" Don't bother to use the word photogenic.

Because for me, photogenic is not a word for compliment. Yet again, maksud dia bukan hodoh kay. Stay cute. *tetiba

p/s: Thanks Zaid. Kau pembaca prihatin. And thanks for the code too. It works! Ohyeah!


Bui-bui.



4 comments:

Huda Diaz said...

wait, ada ke orang yang cakap "awak ni fotogenik la." tanpa memegang kamera?
err, kalau ada, memang tak patut. haha

kau baru letak kod tu ke? dah berminggu rasanya. haha

sama-sama. :D

Maicher said...

contohnya kau browse gambar kawan kau. lepas tu kau rasa, kenapa eh dia ni, kat luar nampat tak comel.

asal gamba yang ni nampak comel? oh ya, sebab dia photogenic.

Taken from Wikipedia:
Models are usually described as photogenic. The bone structure of their faces may represent something that is NOT GENERALLY PRETTY or may be even UNATTRACTIVE or FRAIL LOOKING, but when photographed, their features CAN TURN INTO something that is physically attractive.

ni situasi di mana tanpa memegang kamera. sekadar tengok dalam gambar je.

oh code tu. before ni aku buat tak jadik. pastuh entah kali ke berapa aku try, baru jadik. HAHA

cha zainol said...

cool. syabas babe :) syabas untuk kawan kau jugak.

Anonymous said...

owh macam tu ker? tak nak cakap photogenic lagi dah lah. sapa tahu kan makan dalam?

tenkiu maicher. wink wink ^^