Saturday, November 12, 2011

Tersemat kukuh.

Ada beberapa nasihat yang sepertinya sukar untuk aku lupa.

1. Relaks. Apa² pon jangan gopoh. -Dad
Masa SPM harituh ayah aku sent text. Aku save dalam phone. Tapi sebab phone aku kene format, lantas hilang. Kecewa baq hang! :(

2.Kita kene yakin kita akan menang. -Adi
Aku selalu main ps2 dengan adik aku. Game last yang aku main Need For Speed. Kalau main dengan Adi, aku mesti kalah. Lama² aku tension. So aku tanya Adi macam mana nak menang ni?! Argh. So dia cakap kita kena yakin kita akan menang. Lepas tu menang jugak, sekali. Then kalah balik. ==' (Mungkin tahap keyakinan Adi untuk menang lebih tinggi daripada aku)


Knowledge aku pasal kereta bertambah bila aku main game ni. Aku dah tau nos tu ape. *eyebrow up and down


3.Takpe, rezeki kau kat tempat lain la tu. -Syafiq
Ni kawan aku. Haritu kan aku tak dapat apa yang aku nak. Lepas tu dia cakap ni. Macam simple je nasihat ni, tapi setiap kali aku berhadapan dengan benda yang aku tak dapat, aku akan ingat nasihat ni.

4.Kalau rajin semua senang. -Mom
Aku suka kuih bakar. So aku pon blaja la camane nak buat. Mula² aku ingat susah. Meleset rupanya apa yang aku pikir. Aku cakap ah kat mak aku. Pastuh dia cakap 'Kalau rajin semua senang'. Pastuh aku rasa, ehm so true!

Yang tak kenal kuih bakar ni lah dia. Tak, tipu je. Google la kalau tak tau! Ish semua nak suruh aku. =='


5.Think out of the box. -Tofiq
Apa yang aku interpret: Bila kita berada di luar kotak, kita akan nampak semua bahagian kotak tu. Jadi kita dapat tengok la kalau ada yang tak kene. Kalau kita kat dalam, kita tak nampak. So tolong keluar sekarang.

Sebenarnya aku nak bagi semangat kat budak-budak SPM. Agak² apa yang aku tulis ni boleh boost semangat dorang tak eh?

:)

Tu je lah. Bbhaisyah eh adik² semua. Fight for every dream!

p/s: Kalau korang ada kata² semangat, tolong isi kan di ruangan komen please. Pretty please with a cherry on top? :D

Kalau malu bleh komen as anonymous. ;p


Bui-bui.

9 comments:

NZ Diaz said...

haha ok lah tu.

everything is pretty simple when you know what you're after.
maksudnya, kalau rasa-rasa nak jadi chemist, fokus kat chemistry, physics and maths subject je. yang lain buat bodo. hahahaha

Maicher said...

nice one Zaid! :D

Firdaussi Hashim said...

keep your head cool and your heart warm..xksah la ape yg jd, be calm and rasional is important..

Maicher said...

Dengar tu adik² sekalian.

:)

missamy said...

nak study last minit takpe . but make sure bila nak study tuh study betul-betul ye . fokus ! jgn laa study last minit tapi still lagi buat benda lain mase tgh study . *actually ckp kat diri sendiri -.-'

Maicher said...

aku pun same. study last minute tapi still buat benda lain. hmm, benda lain yg tak berfaedah. T.T

nad said...

people say bad things about you. let them be. one day they will know how stupid they are and how smart you are.

think positive. people can judges you but only you, yourself knows the one inside you :)

a reminder for myself and others ^^

NURFATIN ATIKAH said...

For me, mindset is important. Kalau mindset kita kuat, insya-Allah apa yang kita nak, kita akan dapat.

Shoot for the moon, an if you fall, fall among the stars! :)

Maicher said...

Nice everyone!

:)