Thursday, November 10, 2011

Sebab takboleh tiup air yang panas.

Selama ini ku mencari-cari, aku selalu tertanya-tanya,


Apa reasonable reason tak boleh tiup air yang panas? Aku cuma diberitahu tak boleh, tapi tak pula diberikan sebab musababnya. Tapi aku ikut je sebab nabi yang cakap. (tapi kadang² tiup jugak) 


Sebagaimana dalam Hadits Ibnu Abbas menuturkan,
 "Bahwasanya Nabi Shallallaahu alaihi wa Salam melarang bernafas pada bejana minuman atau meniupnya". (HR. At Turmudzi).

So the degree of curiosity aku tu sangat tinggi. Meronta-ronta aku nak tau jawapannya. Tanya orang tu, tanya orang ni, semua tak tau. Arghh.




Akhirnya segala persoalan yang galak bermain difikiran aku terjawab bila aku baca satu buku ni semalam.

Rupanya macam ni. Bila kita tiup air tu, kita telah mengeluarkan carbon dioxide, CO2. Manakala air tu kan H20, so bila benda ni bercampur, ia akan menghasilkan H2CO3, that is cuka you alzz! Ada yang taktau cuka tu apa? Cuka tu vinegar la. =='


Oh so kalau tiup air tu sama macam you alzz minum cuka. Oh mann, cuka kot. Cuka tu acid kot!


Nampaknya macam ada orang tak percaya. Cheit, kalau tak percaya, cuba buat persamaan kimia tu sekarang! 


p/s: Membaca gerbang ilmu.


Bui-bui.

8 comments:

NZ Diaz said...

oh! thanks cikgu Maicher :D

sofea.rain said...

aku pecye kt kaw mai cos aku dh pnh bce b4 nie!:)

Hamba Allah said...

salam... mai,,, aina jupo doh hadith pasal ibubapa tu.. hadis tu dhoif...

Maicher said...

oooo. aina, nak link dia!

Firdaussi Hashim said...

btol la ni.. ko lupe nk tnye aku je psl ni.. haha..

Maicher said...

aku dah tanye kau pon tak tau. haha

cha zainol said...

kau ingat aku rajin nak buat persamaa kimia? aku percaya kau. tengs. ilmiah wei :)

Maicher said...

eleh kalau cikgu sc mesti petik jari je takat persamaan kimia tuh. ceycey

welcome sis :D