Wednesday, October 5, 2011

Sisterly hood.


Ada dua orang adik beradik ni tengah bergaduh. Gaduh punya gaduh, umie dia pun datang. (macam biasa, umie pelerai segalanya.)


Umie     :  Ni kenapa ni kakak, adik?
Adik      :  Kakak yang kacau adik dulu. Adik tak buat apa-apa pun kat dia !
Kakak   :  TIPU ! Bukan kakak yang kacau adik dulu. Adik yang tiba-tiba datang pastuh 
               tarik-tarik rambut kakak !
Adik     :  Tak umie. Kakak bohong ! Adik ...


Belum sempat adik meneruskan kata-kata seterusnya, umie mencelah. 


Umie :    Kakak dengan adik dah solat ke belum ni?
KakakAdik : Dah ! (dengan lajunya mereka menjawab)
Umie :  Habis kalau dah solat kenapa kakak dengan adik masih lagi bergaduh?


My daughters. (tak, tipu je :p)


Kakak dan adik kehairanan. Ape plak kaitannya dengan solat ni?? 


Kakak : Umie, what are you talking about? We don't get it. (speaking London siot kakak dia!)


Umie : Tak payah nak speaking speaking sangat lah kan. Solat kan dapat mencegah 
           seseorang daripada melakukan kemungkaran. Tapi kenapa kakak dengan 

           adik masih bergaduh sesama sendiri? Ni mesti tak sempurna solat tu tadi.


Kakak adik :   Err, hehe. We finish it less than 2 minutes. Thee hee hee.

Umie           :   =='


Lepas tuh dorang mintak maaf antara satu sama lain. Alolololo.

Moral : Selagi mana kita masih melakukan kemungkaran, itu petandanya solat kita masih belum sempurna.

"Sesungguhnya solat itu mencegah dari (perbuatan) keji dan mungkar. Dan (ketahuilah) mengingat ALLAH (solat) itu lebih besar (keutamaannya dari ibadah yang lain). ALLAH mengetahui apa yang kamu kerjakan.” [Al –Ankabut, 45]

p/s: Solat aku tak sempurna lagi sebab aku mengumpat orang semalam. :(


Go check this. Please.


Bui-bui.

16 comments:

ChocStrawberries said...

yeke? mksudnyer slme nie solat kite tak smpurna lagi la.. sbb sllu je gaduh ng adik.. huhu..

lemongrassbeam said...

selalu ga gado dgn siblings. besela. selalu berbeza pendapat ;)

bukan ta sempurna solat tu. tp bg aku, kite ta amik pengajaran dr iktibar solat tu sendiri. dari bacaan² yg lengkapp. Wallahualam.

Maicher said...

for more info, check this sites sis,

1. http://kfwqud.blogspot.com/2010/04/betulkah-solat-itu-mencegah-diri.html

2. http://www.islam2u.net/index.php?option=com_content&view=article&id=360:solat-itu-dapat-mencegah-seseorang-daripada-melakukan-dosa-dan-maksiat&catid=28:renungan-dan-tazkirah&Itemid=78

;)

wallahualam.

fadh leyanie said...

solat 2 minit solat ekspress hehe..
solat dapat mnghindarkan kita daripada melakukan perkara2 keji..

Maicher said...

Actually, this story is not my idea. I don't remember where I read it.

Budak² ni sebagai analogi je. Main point sebenar is as long as kita masih lagi berbuat kemungkaran, mesti ada slack apa² kat solat kita tu.

Orite you olzz.
:)

iKhRam said...

mai
aku pun ngumpat2 orang tadi..

dhiera said...

menarik... tak pernah lagi dengar cerita macam ni~

salam perkenalan!

sofea.rain said...

mai,aku slalu sgt gaduh ngn adik aku,..aku jht..slalu tknk mngalah, pdhl aku akak...btul ckp kau, aku rsa solat aku memg tk sempurna lg..aku nk cuba ubahlah pasni..
tengs mai!

Maicher said...

@opie.
my pleasure. u're most welcome. uhibbuki fillah <3 !

cha zainol said...

aku pon. solat tak sempurna lagi ==' mengutuk orang! haiiish.

angah said...

thanks , ingatkan kitee :>

Ninie said...

comelnya!!!!

amir aizat said...

nice entry laaa! comel jer gmbr tuu,hehe

Naz said...

setuju dengan maicher ^_^
jom kita pakat2 betulkan solat..jom2

Zaid Huda said...

betul tu. kadang-kadang dalam solat lah baru nak teringat benda-benda yang kita tak ingat masa lain. kan?

Maicher said...

@zaid.
yeah, tu la pasal.