Monday, October 17, 2011

Kacang goreng



Assalamualaikum pembaca tegar blog ku. 
(No, saya tak perasan. Memang ada. They just prefer to be silent reader)
Haha. Gotcha!


Begitu lama saya tidak update blog ini pada waktu malam. Rasa lain macam plak. Muehehe.     Baiklah, sebelum malam ini melabuhkan tirainya, (wah, kedengaran ayat seperti ingin mengarang sajak ) saya nak share benda mudah, simple atau bahasa remaja muda mudi zaman sekarang, kacang goreng!


Ada 3 benda yang hanya dengan melihatnya, kita akan dapat pahala. Mak aih, bestnya!


1) Kaabah





Ya, jangan tak percaya. Dengan hanya melihat kaabah atau nama lainnya Baitullah, anda akan dikurniakan pahala oleh Allah SWT. Insya Allah.


2) Al-Quran




Please alert. Bukan baca eh. Baru tengok. Dah dapat pahala. Pastuh kalau baca, package lain plak. Subhanallah, hebat kan? Oh ahem, gambar ni saya tembak sendiri tadi. Surah Al-Baqarah ayat 280. Ada sesuatu kat ayat ni sebenarnya. *Winking


3) Wajah ibu bapa




Alhamdulillah, saya bersyukur kerana mempunyai ibu bapa yang masih bernyawa. Walau pun tak dapat tengok hari-hari cos berada di negeri orang, saya ada gambar mereka kat meja study. So that hari-hari saya ingat kepada mereka. Out of banyak-banyak gamba saya pick this pic cos saya memang suka gambar candid. Natural gitu!

Tu jelah perkongsian saya pada malam ini. Sekarang saya ingin menuju ke kamar untuk beradu. (padahal memang dah dalam bilik pon)

Bui-bui.



11 comments:

Zaid Huda said...

pasal pahala ni, boleh bagi link rujukan? mak saya tak dapat pastikan. :)

Maicher said...

Sy dengar ni melalui seorang ustaz. Ianya adalah kata² sahabat atau dinamakan hadis mauquf/athar.

Hadis ni akan boleh dijadikan hujah dan beramal dengannya adalah mengikut kedudukannya.

So ustaz sy kata, nanti dia post kat blog dia pasal matan dan sanad hadis ni. Insya Allah.

:)

miss epal said...

thanks mai for the very useful info..

merahitujambu said...

insyaALLAH//=)

Asyraf Azizan said...

dapat melihat kaabah depan mata memang mendamaikan...

Muhamad Zaki Zafir said...

oo highlight nama sendiri dlm quran eh. :)

nice entry.alhamdulillah dpt tgk wjh mak ayah hari2.sblm ni 7 tahun duk negeri org je.

cha zainol said...

ya rab. :) itulah antara nikmat dan kemanisan yang Allah kurniakan pada hambaNYA. pandang = pahala :)

Maicher said...

@zaki.
eleh zaki. tau la budak abroad. untung la~ :p

@cha.
:)

Sofie Shah said...

Salam Mysarah,

You visited my blog (an entry about umrah, kalau tak silap saya) and your profile lead me here.. :)

Thank you for visiting.. ^^

Saya tersedar lokasi awak di Incheon.. mind me asking what you're doing in Korea? Nak juga belajar di negara orang di masa akan datang..

By the way, for this entry saya setuju dengan yang pertama (tak pasti pasal 2nd & 3rd, tapi munasabah, pada saya..)

Based on experience semasa di Mekah, mutawif selalu minta jemaah renung Kaabah ketika berada di Masjidil Haram, kerana dikatakan memandang Kaabah itu mendatangkan pahala. Wallahu a'lam.. :)

Maicher said...

@sofie shah.
never thought that you would visit my blog. thanks for doing so. ^^

okay jap. yang incheon tu, i wasnt serious. it's just something yang saje² je. hehe

btw, thanks for sharing your opinion.

:)

Maicher said...

خمس من العبادة : النظر إلى المصحف ، و النظر إلى الكعبة ، و النظر إلى الوالدين ، و النظر في زمزم ، و هي تحط الخطايا ، و النظر في وجه العالم
الراوي: - المحدث: الألباني - المصدر: ضعيف الجامع - الصفحة أو الرقم: 2854
خلاصة حكم المحدث: ضعيف

ni hadis tu. hadis ni bertarah dhoif.

:)