Wednesday, September 28, 2011

Domino anyone?


Salam and hey ya!


Benda ni dah lama, cuma baru teringat nak share ngan you olz. (takleyh bla betol orang yang eja 'you all' as 'you olz'. zz )


Masa zaman sekolah dulu, ada sorang cikgu ni mintak tolong aku cari salotape. Kebetulan masa tu aku nampak Ustaz Salahuddin. (Ustaz yang ajar Bahasa Arab masa aku Form 3) So aku pegi la pinjam kat dia. Sebelum dia bagi pinjam, dia dah carikkan starting point salotape tuh. Kadang-kadang kan macam susah nak cari starting point salotape. So lama jugak la dia ambik masa. Lepas tu bila da jumpe, you olz tau dia cakap apa??


"Alhamdulillah." Nah ambik ni.


At that moment I was like " Ya Allah. This Ustaz amazed me. By just getting the starting point of the salotape, he blurted Alhamdulillah? Allahuakbar.


Gambar tak berkaitan dengan cerita. Tapi berkaitan dengan apa yang perut aku sedang alami. I'm hungrayhhh !


Mesti you olz rasa macam biasa je. Tapi bagi aku tak. Sebab aku rasa macam benda kecik je dapat carik starting point salotape.


Tapi dia cakap Alhamdulillah. Means he thanked Allah for that. For benda kecik like that?


Subhanallah. Awesome ah Ustaz nih. Benda kecik macam tu pun dia cakap Alhamdulillah. Apa lagi kalau dapat benda-benda besar.


Since that aku selalu ingat nak blurt Alhamdulillah. Even benda tu benda kecik je.


Moral: Kita kena selalu bersyukur dan berterima kasih kat Allah atas semua yang berlaku dalam hidup kita. Even benda tu benda kecik je. Cayyalah Mai! (pathetic gila cakap cayyalah kat diri sendiri ==')


p/s: Sorry for the not-related title. I do it all the times. :p


Bui-bui.

13 comments:

Naz said...

suka sangat naz baca cerita ni ^_^
insyaallah mari kita amalkan..

thanks for sharing =)

m!3yr4h_LolLy said...

to la kan, even benda kecik pun patut bersyukur gak. huhu. boleh buat pengajaran nie

Ninie said...

Betul tu...Allah tau semuanya. Keikhlasan juga dikur pada kualiti, bukan kuantiti..hehehe.

nak jemput join contest Ninie....
Sudi2 la kalo ada masa yer...hihiks

"Contest: Di Mana Ninie?"

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/2011/09/contest-di-mana-ninie.html

cha zainol said...

kita mula dengan bismillah. kita sudahi dengan alhamdulillah. ingat. semua benda pon :)

edi_fm32 said...

bersyukur atas segala nikmat yang telah diberikan oleh Nya kepada kita..

Delilah said...

i thing.. everything we suppose to say "alhamdulillah" .. in every single thing also ...

bluurtt !!! .. if my sister didn't said alhamdulillah .. i will ask her to.. must be taught since young is't??

Another thing.. after sneeze don't forget to say "Alhamdulillah" ...

then .. if somebody sneeze and said alhamdulillah.. then u heard .. u should say "Yarhamukallah" ..

Than the one's who sneeze should answer back with .. "Yahdikumullah"

Sunnah is great for us :)...


Jazakallah :)

Maicher said...

@naz
my pleasure.
^^

@ninie
err, sis. tak janji la. bz sket lately. hehe.

@cha
aite !

@delilah
thats true. sbenarnya sy tak pernah jumpa orang yg cakap 'Alhamdulillah' bila berjaya jumpa starting point salotape. that was my first time. tu yg amazed tuh. hehe

atiffchan said...

Awesomelahhh!
Aku selalu amalkan Alhamdulillah and Astagfirullahalazim instead of using OMG!

Maicher said...

@atiff.
ang pon awesome lah ! ^^

lemongrassbeam said...

hmmm. menusuk kot baca entry ni. kekadang kite ni dpt benda besa pon ta ingt nk bsyukur... Thanks sbb mengingati ;)

iKhRam said...

perkara sekecil ini
aku nak try utk akan dtg.. boleh ke tak??

kecil tak semestinya mudah
tp boleh cuba kan??

Maicher said...

ye betol tu.
kadang-kadang kita tak prasan benda-benda kecik macam ni.

p/s:cuba jangan tak cuba!

:)

Zaid Huda said...

memang awesome! dengan usaha dan gigih Insha'Allah boleh :)