Thursday, June 2, 2011

Random sahaja.


Hari ni dah genap 6 hari cuti. Dan hari ni dah habes saya tengok *Secret Garden. (Please don't say urghh.. zzz and so on). It took almost 20 hours to finish and IT IS NOT WORTH IT. Seriously tak best. So to those yang tak tengok lagi, I advice you NOT to watch it.

Furh, caps lock tuh. So make sure baca dengan nada yang betul.
*Secret Garden tu cerita drama Korea.



Hurm, the next random thing is about you. Wow really? Yes ya ya.
Lemme ask you a question.

Have you, even once in a life time, feel like to be someone else?
Ala, macam tiba-tiba rasa nak jadi Emma Watson ke, Lee Min Ho ke, Nur Madihah(budak yang pandai tu.yang orang Kelantan tu) ke, tak pon Brad Pitt. Pernah tak? Pernah tak?

Emma Watson as Hermione Granger in Harry Potter.

Saya rasa, most of us pernah rasa macam tu. Agaknya kenapa eh kita rasa nak jadi orang lain? Mesti sebab kita ingat life orang tu best kan? Sebab tu kita nak jadi orang tu.

Eyh wait, wait. Life orang tu best? Apa maksudnya ni? Macam orang tu good looking+kaya+pandai? So, kita nampak hidup dia macam perfect. Semua ada. Macam tu ke? Well, that's why DULU saya pernah rasa nak jadi macam Nur Madihah. Tapi tu dulu, sekarang saya dah matang. Tiada lagi pemikiran-pemikiran seperti tersebut. Ehem.

Dulu saya nak jadi dia, sebab dia pandai. Bukan pandai biasa-biasa. Tapi pandai gila tip top punya. Dapat result straight 20 A kau! Muka pun keluar paper. Pastu dapat scholarship apa semua. Siapa tak nak kan. But on top of that, dia sebenarnya dah membanggakan keluarga dia. Bangsa dia. And paling utama, agama dia. Furh, tu yang paling best tuh. Sebab tu dulu saya nak sangat sangat jadi dia! Oh Madihah, let's switch nak? Nak tak? Nak tak? Okay dah, mengarut.

This post is actually triggered by a friend of mine. Sebab dia cakap dia nak jadi saya. Jadi saya rasa terpanggil nak tulis ni. To you-know-who-you-are, honestly speaking, takde apa pon yang best pada saya. Jadilah diri sendiri. Use what you have to the fullest. I know you got a problem. Well, everybody does. Saya pon tak terkecuali. What differentiate us is how well we handle the probs.

Kadang-kadang, kita nampak je hidup orang best. Padahal tak best mana pon. Macam kita tengok orang kaya. Mesti kita rasa nak jadi dia sebab dia kaya. Sebab bila dia kaya, dia banyak duit. Bila banyak duit, boleh beli apa-apa je. Yes, apa-apa je. Tapi kita kena ingat, walaupun dia kaya, dia tetap tak dapat lari dari masalah. Contohnya bila ada orang dengki, pastu kena mandrem sampai jadi stroke and etc. See, still tak dapat lari dari masalah jugak kalau kita kaya. (note:true story).

So,jadi la diri sendiri. Cuba appreciate apa yang ada pada diri kita. Cuba cari strength kita. Create identity kita sendiri. Barulah awesome^^

Sekian sahaja random post saya.
p/s:kalau boleh share, anda pernah nak jadi siapa and kenapa?

Bui-bui.

NOTE:
  1. Before this, I've told ya that I'll use 'aku' instead of saya, Maicher, penulis (tak tau lah kenapa aku guna yang penulis tuh.tak leh blah betol.terpengaruh ngan blogger blogger otai lah kot.oh pehlisss lah mai T_T) but I did rethink about it. For several post, I don't think it is appropriate to use the word 'aku'. So starting for today, ikut keadaan lah ye. Ada time guna aku, ada time guna saya.
  2. I can see that I get an increasing number of followers these couple of days. I don't know what made you to follow me. But, thank you for doing it^^


6 comments:

AZTIQAH said...

i'm who i'm
love to be myself

Miss Y and Her World said...

Betul. Jadilah diri sendiri.Bila kita teringin menjadi orang lain, kita akan mula membenci diri sendiri.

MAiCHER said...

whoaa. good tiqah^^

faidah misnan said...

wahh . fai dah tgok secret garden . . .
baest2 . . hehehe
** ... heeee

fifianggun said...

ha fifi pon pernah ada perasaan macam tu maicher,,
rasa nak jadi Lisa Surihani,,hahaha,,,

orang follow maicher sebab cara awak tulis blog best lah!!!! tu yang fifi rasa as you reader=) keeps write!!!

MAiCHER said...

fai. err.. best? for real ke? saya lagi suka My Girlfriend Is A Gumiho. hehe

fifi. wahlah fifi. fifi memang da cantik pon^^ and thanks for the praise :') terharu ni.