Saturday, July 10, 2010

Seremban

Assalamualaikum...

This is my first post in Malay. Just feeling to write in our own superb language ^__^. I'm going to tell u about my experience ever since I'm in Seremban. So, here it goes!

Untuk pengetahuan pembaca, ini adalah post pertama penulis semenjak bergelar guru pelatih di IPG Raja Melewar.hehe.Jadi penulis nak cerita sikit pasal Seremban ni. Selama mana penulis berada di sini la(baru dua minggu) :pp

28/6/2010-2/7/2010
Minggu ni adalah minggu orentasi penulis di IPRM. Biasalah kalau baru masuk, memang wajib ada benda alah ni. Yang bezanya dengan masa sekolah dulu, programnya agak boring. Asyik-asyik ceramah. Takde benda lain. Mungkin kerana usia kami yang telah meningkat, tak sesuai la buat aktiviti best best. (cuba berfikiran positif :p) Tentang penginapan pulak, penulis telah di tempatkan di sebuah rumah. 1 rumah 4 orang. Memang seronok. Tapi yang tak seronoknya, rumah tu agak jauh daripada blok akademik jika dibandingkan dengan blok-blok asrama yang lain. Tapi takpe, seperti kata kawan-kawan, pahala dapat lebih kalau pegi Balai Islam(surau) ^___^




Gambar yang sempat di snap semasa minggu orentasi


5/7/2010-9/7/2010
Minggu ini adalah minggu di mana bermulanya sesi pembelajaran di tempat baru. Terdapat 3 blok akademik, A, B dan C. Walaupun bangunannya agak usang (yela tempat ni kan dah lama ditubuhkan), tetapi setelah dicat baru, masih cantik keadaannya :) Selain itu, penulis juga suka akan keadaan persekitarannya. Rasa macam dalam taman plak. Banyak pokok dan bunga-bunga di sekeliling kawasan kampus ni. Mata pon sejuk jea bila tengok keindahan flora-flora kat sini :)

9/7/2010
Hari ini adalah hari pertama penulis meninjau-ninjau keadaan bandar di Seremban. Penulis keluar bertemankan Azie, Nadia, Alence dan Rich. Mereka ni antara ahli-ahli opsyen matematik di IPRM, merangkap rakan kelas penulis. Berdasarkan pemerhatian penulis, kebanyakan penduduk di Seremban ni terdiri daripada kaum India. Kedai makan pon banyak kedai India. Tempat pertama yang penulis kunjung adalah Terminal 1. Tak banyak bezanya macam shopping mall yang lain . Cuma yang uniknya, Terminal 1 adalah terminal bas utama di Seremban! Pelik jugak. Macam mana bleh jadi tempat shopping ^_^


10/7/2010
Pagi tadi, penulis berpeluang melawat Masjid Pancho yang jaraknya tidak la begitu jauh dari kampus ni. Sempena memperingati peristiwa Isra' dan Mikraj, pihak masjid telah mengadakan ceramah. Jadi, kami pon pergi la. Alang-alang dah takde kerja kat kampus, baik pergi majlis ilmu kan? :p Ceramah yang disampaikan memang bagus. Tapi sempat jugak penulis terlelap. Haha..ape laa

Hurm..esok penulis akan ke Stadium KL. Ada human graphic thingies. Pukul 5.30 pagi nak kena ada dekat pondok jaga. Jadi esok memang kena bangun awal la. Aduihh..

Tu je la yang dapat penulis kongsi, nanti penulis update lagi. Adios!

2 comments:

Anonymous said...

antra 3 org dlm gmba 2, rasany, yg sblah kiri plg lawa. hahahaha. :P jgn mare kak my. ehe.
-yg kt kiri 2 la. [xmau smpn nma. hee]

i.am.my said...

nadia!!!!