Saturday, January 18, 2014

Broga Hill, Semenyih.


Alhamdulillah segala puji bagi Allah, Tuhan yang telah menciptakan alam ini. Yours Trully telah memulakan tahun 2014 dengan aktiviti yang sungguh menyihatkan badan. I ols panjat bukit uols! :3

Disclaimer: Post ni lambat seminggu. Hari kejadian adalah 11 Januari 2014. Kami ke sana sempena meraikan kelahiran Siti Nurhaliza. K merepek. Gurau je. :B

Broga in a picture. All praises to Allah. Very beautiful!

Nama tempat dilawati ala-ala nama tempat di Eropah. Padahal kat Selangor je hehe.

Memandangkan objektif utama adalah untuk melihat matahari terbit dari atas bukit, kami perlu bertolak awal.

Plan asalnya nak bertolak kol 3.00 pagi. Tapi yours trully terlajak tidur and tak sedar. So gerak lambat sket; kol 3.30 pagi. Rasa bersalah gakla sebab 3 buah kereta lagi terpaksa tunggu diri ini (dan seorang lagi sahabat baik). Malu pun ya. And haruslah, sepanjang perjalanan kena bahan dengan sahabat yang menjengkelkan (tapi masih baik hati). :')

Kami start mendaki around jam 4.45 pagi.

Memandangkan kami bergerak dalam kumpulan yang agak besar (19 orang), maka perjalanan untuk sampai ke puncak agak mengambil masa.

Tapitakpaaa. Kat sini sebenarnya kita nampak sifat-sifat sahabat yang supportive. Yang lelaki pon bagus. Protective level 452 Candy Crush. Two thumbs up!

Sampai kat peringkat first tak masuk Subuh lagi. So we waited for the adzan kejap then perform Subuh prayer berjemaah-ly. Swag! Hebat! Mantiaps semua ar. Sorang dari team kitorang siap azan kat atas bukit tuh.


Suasana yang pada asalnya agak bising tetiba semorang diam. They're all respecting the azan. Rasa macam wow, like power ar and hoyeahh furh gempak gembira bangaa!



Muslimah sejati, sentiasa dihati~ :B


Sampai kat puncak around 7 pagi.

Suasana yang begitu mendamaikan. Permai, tenteram dan sejahtera. Belasah la pemilihan kosa kata ni ngaaak.


Yang azan yang pakai topi tu. Junior PJ.







Team Melewarawrrr.

Kesimpulanya, if you intend to shed some fat, go hiking. Can be very helpful. :P


Till then, bui-bui.



3 comments:

Phoebe said...

Wah, cantiknya permandangan di sana. Malaysia sebenarnya banyak tempat menarik.

Maicher said...

Yep so true!

Azhafizah Md Nor said...

best sangat dapat naik broga ni kan..bila dah sampai atas tu rasa tak nak turun pulak...nice view sesungguhnya :)