Tuesday, December 17, 2013

Common Mistakes


" It is unwise to be too sure of one's own wisdom. It is healthy to be reminded that the strongest might weaken and the wisest might err." - Mahatma Ghandi

Making mistake is inevitable. Dalam hidup ni kita takkan lari dari buat salah. Oh cliche. Dan orang yang bijak bestari fantastic fabulous, will learn something from it.

One of the most common mistake that I'll do everyday is, grammatical error.

Silap sendiri jugak. Dulu masa kelas English tak penah nak pay full attention masa Sir ajar. Now ended up taktau beza pon Past Perfect Tense, Past Future Tense yadayada geez I hate those. :3

Tapitakpaa. Selagi hayat dikandung badan, kita masih boleh belajar. Most common mistakes that I notice that I rasa I should correct them, are these:-

1. Imma.
Ramai aku tengok salah guna word ni. Imma is not I am a. Imma is I am going to.

2. Your and you're.
Your is to show that something is belongs to you. And you're is a short form of you are. So saying things like; He likes to sleep next to you when your reading the newspaper. is very WRONG.

3. Breath/breathe.
Breath is nafas. Breathe is bernafas. So kalau nak cakap saya sukar nak berbafas, camni. I can hardly breathe. Bukan I can hardly breath. Okay?

Setakat ni tu jela mistakes yang paling common aku tengok ramai orang buat silap. Tapitakpaa. Standard la buat silap. Sebab taktau kan before ni.

Benda yang aku nampak salah, aku bagitau. Benda yang korang nampak aku buat salah, korang la tegur aku. Aku sangat open. And aku lagi suka orang tegur. At least aku tau kat mana salah aku. And that way I can improve myself. Takkanla selamanya nak hidup dalam kejahilan kan :P. Hahahahaha

Kk buibui!

Camna la nak buat texture kek Red Velvet aku jadi camni. Dah dua kali aku buat. Dua dua tak jadik. Kat mana salah aku?! *persoalan yang sering berlagar dalam kotak pemikiran*
*criesssss*


8 comments:

Azhafizah Md Nor said...

thanks share common mistake ni,..hehe..kekdang tersalah jugak kan..hee..samelah!dah 2 kali buat pun tak menjadi RVC tu..sudahnye beli je..crying alone T__T

Maicher said...

takpe kak. jangan give up. kita try sampai jadik. hehe :D

Liniey Nor said...

try lg!lama2 boleh la :)

Miss Xyz said...

Wah, baru tahu pasal imma dgn breath tu. Rasanya dulu pernah dgr tapi asyik lupa je. Wahaha thanks

Maicher said...

Miss Xyz. You're most welcome. :)

fatin wawa said...

common mistake yg kdg2 org x sedar.. hihi..

adrianna syaz said...

Salam kenal..sya folo blog maicher..jika sdi,snggh ke blog sya nnti..ada resipi red velvet ^_^

Aefa Aerisya said...

malam2 tgk kek ni.. laparrr :(