Sunday, December 9, 2012

Homemade ice cream.


Keriangan cuti sekolah bermula!

Salutation tampak sangat ceria macam eksaited dapat Macbook sebijik haduinyapun. Ni nak share something ni.

Korang penah buat ice cream sendiri? Na ah. Bukan ice cream pop/pong or whatsoeva yang korang gelarkan tuh. Ni ice cream yang creamy tuh. Yang macam walls apa semua tuh.

Berminat nak cuba? Eceh macam agen collagen dust pulak aku. Ice cream ni dah la senang level 9999 budak sekolah rendah pun mampu buat. 

Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah,

  • 4 sudu besar gula
  • 1 biji telur putih
  • 1 tin susu cair
  • 1 setengah sudu ovalette
  • serbuk coco (or whateva  flavour that you desire)

Ini kali kedua aku buat. Masa first attempt buat harituh terus jadik. Kelas gittewh. Choy padahal memang senang kuasa seratuspatploh juta pun buat eskrem ni.

Strawberry flavoured ice cream topped with chocolate chips and colourful tiny rice balls. Nama taknak kalah.

Langkah-langkahnya,

Mula-mula, campur telur putih dengan gula. Pukul sampai jadik putih. Oh one thing, selawat dulu before start. Ehem, calon menantu pilihan. Ahakss *sore throat*




Then bila dah putih, tambah ovalette pulak. Pukul sampai bebetul kembang.

The next step is, tambah susu cair. Teruskan memukul sampai adunan tadi kembang to the extent of bunga kembang seri pagi. Zzz lawak hambar spotted! -___-'




Lepas tu, masukkan serbok choc secukup rasa. Kalau nak sedap guna Hersheys ataupun Van Houten. Pastuh boleh jugak kalau nak tambah hazelnut ke apa ke. Memang tipah vava voom la rasa dia nanti. Nanti memang akan confuse, 'eh, ni ice cream Haagen Dasz ke? Ke Baskin Robin ni? OMG OMG'.

Last sekali, letak dalam bekas tupperware. Aku haritu nak letak dalam bekas ice cream. Saje jelah kan nak fefeeling cam ice cream walls, magnolia sket.



Skali bila bukak, nahh. . . . . .



Harapan menjadi layu semua bekas ice cream telah di isi dengan ikan ayam daging oleh ibu namun ku pasrah dah hanya menggunakan tupperware cap ayam sahaja.    

Lepas semua proses yang tak sampai 30 minit di atas, maka, poof! terhasillah ice cream gorgeous seperti gambar di bawah.




Pastuh jangan lupa langkah yang paling last ni iaitu, hapload kat pesbuk memasing dengan caption, ' homemade ice cream FTW recipe exclusively by Maicher the awesome blogger ' Mwahaha.


Credits to a friend of mine, Ireen for sharing this.


Okay, selamat mencuba!


Bui-bui.


10 comments:

Nur Faie said...

Waaa , nampak senang , tapi kat mana nak cari ovalette tu =='

Maicher said...

nur faie: memang sangatsangatsangat senang. ovalette tu ada kat kedai runcit. try carik kat area² bahan nak buat kek. takpun lagi senang, pegi kedai kek terus. ;)

Nyamuk Terbang said...

ok nak baut kejap lagi jugak

Maicher said...

nyamuk terbang: ok. baut jangan tak baut. mwehehe

Aliah Ginger, 20 said...

Fuyooo ni boleh try ni. Hihihi best nya!!!

MarnieyZ said...

waaaaa,, nanti cuba buat. hehe

Maicher said...

alia and marniey: yupp you guys should try! :D

Anonymous said...

suka suka! kita pun bantu maicher buat itu hari. gumbira hati di pagi hari yang sungguh dingin. ditambah pula dengan kesujukan eskrem yang lemak penuh berkrim lagi berintipati. memang wallah !

iKhRam said...

nampaknyer macam mudah dan orang bujang mcm saya mampu untuk melakukannya..

Neon Biru said...

Macha tererr