Monday, January 9, 2012

Think.

"Aku tak suka politik. Aku takmau ambik tau. Lantak depa la nak begadoh ka apa ka, aku takmau campoq."


"Politics is a load crap. I hate it. I'm politics-free type of person."


Aku agak mesti ada antara korang yang ada perasaan macam ni. Well, aku pun sama sebenarnya. Tak minat nak involve dengan benda laguni.


Tapi cuba korang pikir. Kalau korang takmau involve pon dengan benda ni, tempias tu akan kena jugak kat korang. Takmau pi mengundi pon akan kena tempias jugak sebab kita duduk kat Malaysia. <-- Bak kata kawan aku.





Apa yang boleh kita buat sekarang, ubah cara pemikiran kita. Start ambik tau apa yang tengah berlaku. Aku pun umur dah 20. (tapi kalau ikut sebenar lambat lagi :p) Tak lama lagi dah bleh mengundi. Jadi mesti kita nak pilih yang terbaik. Orang yang betul² boleh lead kita.


Macam nak pilih suami la. Takkan sebab dia tabuq duit bertimbun depan mata terus setuju nak jadik suami. Kena tengok perangai dia, agama dia and etc jugak. Oh tudia tak berkaitan. Sorry merepek.


Maka, untuk pilih yang terbaik, kita mesti banyak membaca. Jangan ambik bulat-bulat apa yang media cakap. Be wise la kan. Kita suma pon besaq dah. Takmau dah la pikir benda tak penting. 
Come on la. Bukak mata. Doesn't mean family kita pro kerajaan kita kena ikut depa and doesn't mean depa pro pembangkang kita kena ikut.


Make your own decision. But remember, only after you've read a lot. Like, A LOT.


Oh one more thang, kalau taktau tentang sesuatu, don't bother to talk la eh. Bukan pa, takut la kalau tak betui ka. Nanti kita jugak nampak bodoh kurang cerdik. Just saying.


Tu ja kot noh.


p/s: Geez, I feel so grown up!


Bui-bui.



9 comments:

Faiqah Umaira said...

wee, I feel so grown up too..hoho
Tapi memang sekarang orang suka percaya bulat² media.. dengan membaca atau mengkaji (chewah) sesuatu parti itu adalah lebih baik dan membuatkan kita berfikir secara rasional :)

Huda Diaz said...

aku pun selalu rasa macam ni. bagi aku orang yang "tak ada kena mengena dengan aku" yang bukan atas tujuan gurauan, sangat tak profesional. macam dia hidup sensorang kat dunia ni.

cha zainol said...

mai tera hang cakap kedah no. ada bunyi jugak la.

Maicher said...

cha. well, bakal suami orang kedah kot. :p

haha, dak aih, saja melawak. aku kat kedah +/- 2 taun kot dulu.

cha zainol said...

mai. aku dapat selangor.

Maicher said...

cha. wah tahniah weh! aku ingat dapat sabah ke sarawak ke :p

p/s:laptop aku rosak. :( taktau knape. doakan kesihatan dia. so that ak bleh rep email ko.

syahirooAhmad said...

kene guna perisai biar tak terkena tempias tu.. tapi masalahnye perisai tu pun luntur bagaikan terkena asid. adehh...

nak wat cam ne.. masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. but kdg2 ade gak yang tersangkut dan ada yang nak dibahaskan,, lalu dibangkang... hahah..

namumora akime said...

belia skang ni disuap dgn hiburan melampau yg melalaikan..

cakap pasal artis 24jam x abis. bukak pasal politik sikit, cakap taknak amik tau..kejadah apo..heh


p/s: eden x sefahaman dgn bapak den dalam hal ni..keh3

iKhRam said...

tak semua perkara kita boleh elak kalau perkara itu penting utk negara dan kita..

sebagai seorang yang bakal melangkah ke alam belia..
apa yg penting bukan langkah kita menuju ke medan politik..

tp bagaimana usaha kita mengawal diri dan bagaimana usaha kita menjaga nama baik negara dan membangunkan negara..

itu saja dari saya..

cool saja
jgn terlalu obses
dan jgn buat perkara2 yang ekstreme