Saturday, August 6, 2011

Perkara aneh di bulan Ramadan.


Bulan Ramadan biasanya sinonim dengan solat sunat Terawikh. Kalau pegi masjid or surau mana-mana pun, mesti penuh dengan muslimin dan muslimat. Semua orang tak nak lepaskan peluang solat sunat Terawikh secara berjemaah. Hmm, alhamdulillah.

Kartun ini comel bukan? :) Credit goes here.

Tapi pelik jugak, kenapa time solat sunat Terawikh, orang datang sampai tak muat surau, tak muat masjid. Tapi time solat fadhu, (subuh,zohor,asar), orang yang datang tak sampai satu saf pun.

Eh, pelik ni. Bukan solat fardhu lebih utama ke? Tapi kenapa orang ramai lebih utamakan yang sunat plak eh. Err.. hmm...

Aku hanya panjangkan apa yang Imam semalam ni cakap je.
Renung-renung kan dan selamat beramal ;)

Assalamualaikum.

Bui-bui.

p/s: Imam semalam best.


19 comments:

A retarded kitty said...

orang yahudi akan takut pada orang Islam jika jemaah solat Subuh lebih ramai dari jemaah solat Jumaat

*tetibe

namumora akime said...

sape tok imam?

Maicher said...

@namumora.
tak tau. tak kenal. hoho

zie_ira said...

betul2,,kt surau kg. ira pun sama,,

biasa nya orang2 ni solat kat rumah dulu ,,lepas tu bru dtg ke surau o masjid tuk solat sunat terwikh berjemaah ,,hehe

kimyana said...

ouhhh:)

Ibrahim Ismail said...

Pelik tetapi benar. Dulu Rasulullah larang sahabat mengikut dia brterawikh masa awal2 dulu sb dia takut perkara ini akan menjadi 'wajib'. Tapi telahan baginda sudah menjadi realiti. kadang-kadang malas bertengkar dengan orang nak buat 8 atau 20 rakaat. sepatutnya berkelahi la samaada dah sempurna solat wajib atau belum. Melayu oh melayu.

Maicher said...

@kimyana.
oit isz. apa yang ouhhh? haha

@ibrahim.
tu lah kan.pelik pelik.from my point of view, maybe people think that bila solat terawikh, dapat banyak pahala (sebab kan skarang bulan ramadan, which is the only month yang ada solat terawikh)WITHOUT REALISING THAT BUAT KAT RUMAH PON BOLEH.

kiz said...

daj macam jadi budaya pulak..

Maicher said...

@kiz.
hmm. tulah.

Hishyamuddin said...

betol gak kn..biasanya pas solat maghrib bru g msjid tuk trwih..yg wajib kt umah je..huhu

Maicher said...

@hishyamuddin.
yepp. renung-renungkan dan selamat beramal ;)

Nurul Iman Rosman said...

hmm, biase lah tu.

Robot | Sakti said...

harap-harap selepas ramadhan surau masih penuh dengan jemaah :)

Maicher said...

@robot.
aah kan bot ;) amin.

airaniez wirdani said...

uiyoo..terasa tul..haha...Tapi org ppuan kan lagi elok solat di rumah?Orang laki yg patut selalu gi masjid/surau..(sambil pakai kain pelikat & baju melayu..wee~ ^_^)

Maicher said...

@airaniez.
:)

PEAH said...

maybe sebab bulan RAMADHAN xde syaitan.

ILA HonEyBuNNy said...

ya..terfikir jugak macam tu...

bila solat fardhu tak ramai pun...sedangkan solat fardhu tu lebih penting..

salam ramadhan..

amir aizat said...

biase lattew,hehe